Η πλατεία Συντριβανίου (Σαντριβανιού για τους Χανιώτες), δεν είναι άλλη απο την σημερινή πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου. Βρίσκεται δίπλα στην πολυσύχναστη προκυμαία του παλιού λιμανιού και εδώ καταλήγουν ή απο εδώ ξεκινούν όλοι οι πολυσύχναστοι δρόμοι της παλιάς πόλης.
Το Σαντριβάνι, ή Πλατεία Μαυροβουνίων, όπως λεγόταν επί Κρητικής Πολιτείας, αν και μικρή, ήταν η κοσμικότερη πλατεία, κέντρο συζητήσεων και συναντήσεως των Χανιωτών. ΄Ηταν πλακόστρωτη, με καφενεία, ξενοδοχεία, λέσχες και καταστήματα πολυτελείας νεωτερισμών. Είχε πάρει το όνομά της από μια ογκώδη κρήνη, διακοσμημένη με λεοντοκεφαλές και στην οποία προσκολλήθηκαν ως υδροδόχες μαρμάρινες λάρνακες. Τμήμα της κρήνης βρίσκεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Στην έξοδο της σημερινής οδού Χάληδων προς το λιμάνι, υπάρχει ακόμη το κτήριο του Δημαρχείου, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί επί ενετοκρατίας ως ναυαρχείο και αργότερα ως πολιτικό νοσοκομείο.
Από τον εξώστη κτιρίου της πλατείας ο Βενιζέλος εκφωνούσε τους πολιτικούς λόγους του και εκεί αποβιβάσθηκε η σωρός του το 1936, κατά την ημέρα της κηδείας του. Εκεί επίσης έγινε η κύρια συγκέντρωση των πολιτών κατά την κήρυξη του αντιδικτατορικού Κινήματος του 1938 εναντίον του Μεταξά.
Κατά την περίοδο της ημιαυτόνομης "Κρητικής Πολιτείας", κάτω απο την "υψηλή προστασία" των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής και στα χρόνια που ακολούθησαν, η πλατεία Σαντριβανιού συνέχιζε να αποτελεί το κέντρο της ζωής των Χανίων.
Ήταν η κεντρική πλατεία της πόλης των Χανίων, που παρέμενε ακόμα η πρωτεύουσα της Κρήτης. Ήταν το κοσμικό στέκι των αριστοκρατών, των λόγιων, των καλλιτεχνών και των πολιτικών που συναντιώταν στα καφενεία και τις λέσχες της πλατείας για να συζητήσουν όλες τις τρέχοντες τοπικές, εθνικές και διεθνείς πολιτικές και άλλες εξελίξεις.
Σήμερα, σφύζει από ζωή και αποτελεί την κεντρικότερη πλατεία της παλιάς πόλης των Χανίων και είναι γεμάτη με καφέ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα διαφόρων ειδών.