Τα Λευκά Ορη, ή όπως τα αποκαλούν οι Κρητικοί «Μαδάρες», εκτείνονται στο νότιο τμήμα του Νομού Χανίων και φτάνουν μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος στα Σφακιά, όπου βρίσκονται και οι ψηλότερες κορυφές τους: οι Πάχνες (2.450μ.), το Κάστρο (2.218μ.) και ο Τροχάρις (2.409μ.). H λέξη "Μαδάρες" προέρχεται από το ρήμα "μαδώ" και οι ντόπιοι κρίνουν ότι το όνομα αυτό περιγράφει καλύτερα την οροσειρά αφού στη μεγαλύτερη έκτασή της είναι απογυμνωμένη από δέντρα.
Ύστερα από επιστημονικές μετρήσεις με τελευταίου τύπου μηχανήματα ακριβείας από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, ανακηρύχθηκε το ψηλότερο βουνό της Κρήτης και επισήμως (2.453,65 m). Ο Ψηλορείτης, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Κρήτης, βρίσκεται ελάχιστα πιο κάτω (2.453,59 m).
Συνολικά γύρω τις 50 κορυφές των Λευκών Ορών υπερβαίνουν σε υψόμετρο τα 2000μ. Λόγω της ιδιαιτερότητας της μορφολογίας τους, ο επισκέπτης θα πρέπει πάντα να διαθέτει μέσα και γνώσεις προσανατολισμού γιατί η πιθανότητα να χαθεί κάποιος μέσα σε αυτή τη «θάλασσα» από κορυφές δεν είναι μικρή.
Αν και τα Λευκά Όρη είναι από τις περιοχές που δέχονται πολύ μεγάλα ετήσια ύψη βροχής (2000 mm), το καλοκαίρι είναι εντελώς ξερά και δεν υπάρχουν πηγές για ανεφοδιασμό νερού γι αυτό και πρέπει να είστε σωστά προετοιμασμένοι σε περίπτωση που τα επισκεφθείτε.