Η λίμνη Κουρνά είναι μια μοναδική φυσική λίμνη που δημιουργείται από τα νερά που κατεβαίνουν από τα Λευκά Όρη και τα οποία παρεμποδίζονται από τα αδιαπέραστα πετρώματα και την κατάκλιση του φυσικού κοιλώματος. Η λίμνη τροφοδοτείται από την πηγή Αμάτι και αποστραγγίζεται προς τον ποταμό Δέλφινα. Η απόστασή της από τη θάλασσα είναι 2.5 km.
Το μέγιστο μήκος της είναι 1080 μέτρα και το μέγιστο πλάτος της είναι 880 μέτρα. Καταλαμβάνει έκταση 579 στρεμμάτων με μέγιστο βάθος τα 22,5 μέτρα (3,5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας). Η περιοχή της λίμνης χαρακτηρίζεται ως τεκτονικό ρήγμα που κατακλύζεται με νερό από την πηγή "Αμάτι" λόγω των νεογενών αποθέσεων που εξασφαλίζουν τη στεγανότητα της.

Αναφορές στη λίμνη υπάρχουν από τα αρχαία χρόνια με το όνομα Κορησία. Μάλιστα, πιστεύεται ότι υπήρχε ιερό στις όχθες προς τιμήν της Κορησίας Αθηνάς. Το πιο πιθανό είναι να ήταν οι Άραβες αυτοί που την μετονόμασαν από Κορησία σε Κουρνά αφού στα αραβικά η λέξη Κουρνά σημαίνει λουτήρας και λίμνη. Τα σκοτεινά νερά της λίμνης εντυπωσίαζαν πάντα τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους αφού θεωρούσαν την λίμνη χωρίς πυθμένα .