ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΣΤΙΣ ΜΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ ΜΕ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟ
Τα Χανιά είναι σίγουρα γνωστά για τις πανέμορφες ακτές, τις παραλίες και τους αρχαιολογικούς τόπους τους. Προορισμοί που συνδυάζουν όλα αυτά είναι οι Μένιες και η Γραμβούσα. Όμως ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση τους με ιστιοφόρο σκάφος. Αυτό είναι δυνατόν καθώς στο ενετικό λιμάνι των Χανίων μπορεί κανείς να ναυλώσει ένα τέτοιο σκάφος με έμπειρους καπετάνιους και να βιώσει μοναδικές στιγμές στο κρητικό πέλαγος. Παράλληλα η επαφή με ένα εξαιρετικό άθλημα δίνει την δυνατότητα για μια πρώτη πρακτική αλλά και θεωρητική προσέγγιση της ιστιοπλοΐας.

"Τα σκάφη μπορούν να φιλοξενήσουν 4-7 άτομα σε καμπίνες διαθέτουν πλήρως οργανωμένη κουζίνα, μπάνιο και σαλόνι καθιστώντας ακόμα και μια πολυήμερη παραμονή ιδιαίτερα άνετη. Απαραίτητος εξοπλισμός είναι καπέλο, αντιηλιακό, άνετα ρούχα αλλά και ζεστά για το βράδυ αν η παραμονή προβλέπει κάτι τέτοιο.
Το ταξίδι ξεκινάει από το παλιό λιμάνι των Χανίων με βορειο-βορειοδυτική κατεύθυνση. Σε διάστημα μιας ώρας αφήνει νότια το νησάκι Άγιοι Θεόδωροι το οποίο σήμερα αποτελεί καταφύγιο προστατευόμενων ειδών όπως ο κρητικός αίγαγρος. Κατά την ενετοκρατία ήταν οχυρωμένο και είχε δική του φρουρά."

Η πορεία μας προς τον όρμο Μένιες διαρκεί περίπου 3 ώρες. Η απόσταση είναι 16 ν.μ. Ο όρμος έχει άνοιγμα προς ανατολάς αποτελεί δε καλό αγκυροβόλιο με μέτριους καιρούς. Έχει μεγάλα βάθη και καλό βυθό για αγκυροβολία. Συχνά εμφανίζονται και καΐκια από τα οποία μπορεί να αγοράσει κανείς φρέσκα ψάρια. Η παραλία είναι προστατευμένη καθώς τα τοιχώματα του όρμου είναι ψηλά. Αυτό όμως που πραγματικά σαγηνεύει τον επισκέπτη είναι το γαλαζοπράσινο χρώμα και η διαύγεια της θάλασσας.

Παντού βλέπει κανείς πόσο σημαντικός υπήρξε ο τόπος κατά την αρχαιότητα. Μερικά μέτρα πίσω από την παραλία υπάρχει περιφραγμένος αρχαιολογικός χώρος καθώς και το σπίτι του φύλακα. Αυτό όμως που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι ο αρχαιολογικός χώρος πάνω στο λοφάκι μπροστά στην θάλασσα. Εδώ βρισκόταν κατά την αρχαιότητα το ιερό της θεάς Δίκτυννας η οποία ταυτίζεται με την θεά Άρτεμις, το Δικτυνναίο. Πιθανολογείται ότι η συγκεκριμένη θεά σχετιζόταν με τους ανέμους την θύελλα και τον κεραυνό. Ο ερείπια του ναού καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση και κοντά τους υπάρχουν και δεξαμενές. Ο όρμος χρησιμοποιήθηκε και αργότερα από τους διάφορους κατακτητές ως σημείο με στρατηγική σημασία. και μοναδική δυνατότητα προσόρμισης στο βόρειο τμήμα του ακρωτηρίου Σπάθα.

Το ταξίδι μας συνεχίζεται περιπλέοντας το ακρωτήριο με τις απόκρημνες ακτές και παίρνοντας πορεία δυτικά-νοτιοδυτικά διασχίζοντας το βόρειο άκρο του κόλπου της Κισσάμου με πορεία το στενό μεταξύ της νησίδας Άγρια Γραμβούσα και του ακρωτηρίου της Γραμβούσας. Φθάνοντας εκεί αντικρίζουμε ένα μαγευτικό θέαμα με την σχεδόν πάντα νεφοσκεπή κορφή πάνω από το ακρωτήρι, τις μαγευτικές γαλαζοπράσινες παραλίες του Μπάλου και το Τηγάνι και απ’ την άλλη την νησίδα Ήμερη Γραμβούσα με το ενετικό κάστρο της και τα πανέμορφα διαυγέστατα νερά της. Εδώ υπάρχει μικρή προβλήτα η οποία είναι ασφαλής για πλαγιοδέτηση με μέτριους καιρούς. Ο επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει να ψαρέψει αλλά πριν ο ήλιος πέσει να ανέβει το μονοπάτι που οδηγεί στο κάστρο να περάσει την πύλη με το πεσμένο λιοντάρι της Βενετίας και να περιπλανηθεί στο κάστρο με τις πάμπολλες ιστορίες θαυμάζοντας ένα απαράμιλλο ηλιοβασίλεμα.

Η Γραμβούσα μαζί με το φρούριο της Σούδας και της Σπιναλόγκας αποτελούν σημαντικά δείγματα της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής των Ενετών. Σχεδιάσθηκε από τον Ορσίνι και παρέμεινε στους Ενετούς και μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους. Το 1692 τελικά έπεσε στα χέρια των Τούρκων έπειτα από δωροδοκία του Ενετού διοικητή. Η παραμονή για ένα τουλάχιστον βράδυ στην Γραμβούσα είναι η βίωση της απεραντοσύνης του κόσμου. Ο ήχος της θάλασσας είναι ο μοναδικός ήχος ο οποίος συντροφεύει τον αστροφεγγή ουρανό.