Περιδιαβαίνοντας την Πόλη των Χανίων

Στην παλιά πόλη με το πανέμορφο ενετικό λιμάνι χτυπάει η καρδιά της πόλης των Χανίων και του Νομού Χανίων γενικότερα.

Αξίζει πραγματικά ν’αφιερώσετε μία ολόκληρη μέρα για να περπατήσετε τα Χανιά, να περιπλανηθείτε στα δαιδαλώδη γραφικά σοκάκια και να γευτείτε στο μέγιστο βαθμό τη «μαγεία» που μπορεί να σας προσφέρει η πόλη των Χανίων, μία από τις πιο όμορφες, αν όχι η ομορφότερη πόλη της Ελλάδας.

Ξεκινήστε τη βόλτα σας στην προκυμαία του παλιού λιμανιού που σφύζει από ζωή, με τα πολλά καφέ, τα εστιατόρια αλλά και τα ιστορικά μνημεία. Συνεχίστε στον μόλο που θα σας οδηγήσει στον όμορφο Αιγυπτιακό φάρο.

Όμως, μη μείνετε μόνο στο λιμάνι!

Βρείτε τους δρόμους που θα σας οδηγήσουν στο εσωτερικό της παλιάς πόλης των Χανίων και περιπλανηθείτε στα στενά της σοκάκια. Θα ανεβείτε και θα κατεβείτε σκαλοπάτια. Θα περάσετε κάτω απο καμάρες, δίπλα από βυζαντινά και ενετικά τείχη οχύρωσης της παλιάς πόλης και έξω απο τις περιποιημένες αυλές των σπιτιών, διακοσμημένες με χρωματιστά λουλούδια και αναριχόμενα φυτά.

Συνεχίζοντας τη βόλτα σας στους δρόμους της παλιάς πόλης των Χανίων θα συναντήσετε αρχαιολογικές ανασκαφές που έφεραν στο φώς πλούσια ευρήματα τα οποία αποδεικνύουν ότι τα Χανιά είναι χτισμένα στην θέση μιας σημαντικής αρχαίας κρητικής πόλης που ονομαζόταν Κυδωνία και σύμφωνα με την παράδοση, ήταν η «μητέρα» όλων των κρητικών πόλεων. Σήμερα, στην παλιά πόλη των Χανίων είναι έντονα αποτυπωμένα τα σημάδια απο τότε που η Κρήτη υπήρξε αποικία των Βενετών (1252-1645), με τις απαραίτητες προσθήκες και αλλαγές που έγιναν στην επόμενη περίοδο κατάκτησης της Κρήτης απο τους Οθωμανούς (1645-1898), καθώς και απο τα χρόνια της Αιγυπτιοκρατίας (1831-1841) που μεσολάβησαν στην περίοδο της τουρκοκρατίας.

Παρατηρήστε την αρχιτεκτονική των κτισμάτων που θα συναντήσετε στο διάβα σας. Στην αρχιτεκτονική αυτή αποτυπώνονται οι διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες των διαφόρων πολιτισμών που «έγραψαν» τη δική τους ιστορία στην πόλη των Χανίων.

Πολλά κτήρια ήταν και παραμένουν σπίτια, ενώ άλλα στεγάζουν καταστήματα. Αρκετά, βενετσιάνικα κυρίως αρχοντικά, έχουν μετατραπεί σε μικρά πολυτελή ξενοδοχεία, ενώ άλλα κτίρια έχουν μετατραπεί σε μουσεία και χώρους που φιλοξενούν πολιτιστικές εκθέσεις.

Περιηγηθείτε στις διάφορες συνοικίες της πόλης για να σας οδηγήσουν νοερά μέσα στα μονοπάτια της πλούσιας ιστορίας του τόπου: Το Καστέλι, τον λόφο όπου ξεκίνησε να διαγράφεται η ιστορία της πόλης των Χανίων, και πάντοτε αποτελούσε την ακρόπολη ή τον πυρήνα της πόλης.Τον Τοπανάπου που ήταν η αριστοκρατική συνοικία της πόλης. Την Οβραϊκή, όπου οι Εβραίοι που εγκαταστάθηκαν στα Χανιά δημιούργησαν τη δική τους συνοικία. Το Σαντριβάνι που αποτελούσε την πλατεία όπου σύχναζαν οι χριστιανοί της πόλης, την περίοδο της τουρκοκρατίας, και την κεντρικότερη πλατεία των Χανίων στα μετέπειτα χρόνια. Την Σπλάντζια που ήταν ο τούρκικος μαχαλάς, όταν εγκαταστάθηκαν οι Τούρκοι στα Χανιά.
Θα μπορούσατε επίσης να επισκεφθείτε κάποιο (ή όλα!) από τα μουσεία της παλιάς πόλης ή κάποια από τις πολιτιστικές εκθέσεις: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στην οδό Χάληδων στεγάζεται σε μια παλιά μονή Φραγκισκανών μοναχών. Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στην δυτική άκρη του λιμανιού καταλαμβάνει μέρος απο το φρούριο Φιρκά. Η Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων στεγάζεται στην παλιά εκκλησία της Mονής του San Salvatore, στο τέλος της οδού Θεοτοκοπούλου, ακριβώς πίσω απο το φρούριο Φιρκά. Tη Δημοτική

Πινακοθήκη στην οδό Χάληδων που φιλοξενεί πάντα εκθέσεις με μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον .
Αφού τελειώσετε αυτό το «ταξίδι» σας στο χρόνο, αφού «γεμίσετε» τις πολιτιστικές και ιστορικές σας «δεξαμενές», συνεχίστε τη βόλτα σας με μία πιο χαλαρή ενασχόληση ……xαζέψτε τις βιτρίνες των καταστημάτων! Υπάρχουν άλλωστε πολλά καταστήματα στην παλιά πόλη που πωλούν προϊόντα της κρητική γής αλλά και όμορφα σουβενίρ.
Εκτός απο τα καταστήματα που τυχαία θα συναντήσετε στους δρόμους της πόλης, η Δημοτική Αγορά που στεγάζεται σε ένα κτίριο σε σχήμα σταυρού, στα όρια της παλιάς με τη νέα πόλη των Χανίων, είναι ένα μέρος όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα πολλά καταστήματα όλων των ειδών και αξίζει να την επισκεφθείτε.

Επιπλέον, ένας απο τους δημοφιλείς δρόμους για αγορές, είναι τα Στιβανάδικα στην οδό Σκρύδλωφ, όπου παλαιότερα κατασκευάζονταν μόνο οι δερμάτινες μπότες της παραδοσιακής ανδρικής κρητικής φορεσιάς, τα λεγόμενα «Στιβάνια», ενώ σήμερα εκτός απο τα Στιβάνια θα βρείτε και μεγάλη ποκιλία σε όλα τα δερμάτινα είδη.

Τέλος, στα Μαχαιράδικα της οδού Σήφακα θα μπορέσετε να αγοράσετε κάποιο απο τα παραδοσιακά μαχαίρια, άκρως απαραίτητο στην παραδοσιακή ανδρική κρητική φορεσιά και που πλέον πάνω τους χαράσσονται οι ευρηματικές, και αστείες πολλές φορές, τρίστιχες ή τετράστιχες ποιητικές κρητικές μαντινάδες .
Όταν θελήσετε να ξαποστάσετε απο τις βόλτες σας, καθίστε για καφέ ή φαγητό σε ένα απο τα πολλά καφέ ή ταβερνάκια στην παλιά πόλη ή στην προκυμαία του Ενετικού λιμανιού. Απολαύστε τη μοναδική θέα στη θάλασσα, και το πορφυρό χρώμα του ηλιοβασιλέματος με φόντο τον απέναντι Αιγυπτιακό φάρο .