Σπήλαιο Αγίας Σοφίας

Το σπήλαιο της "Αγίας Σοφίας" διανοίγεται στα δυτικά τοιχώματα του φαραγγιού των Τοπολίων, σε απόσταση 47 χλμ. από την πόλη των Χανίων. Αποτελείται από δύο αίθουσες σε διαφορετικά επίπεδα. Η κάτοψη του σπηλαίου είναι σχήματος περίπου κυκλικού με διάμετρο 50 μ. Το ύψος του είναι μεταβλητό και σε ορισμένα σημεία φθάνει και τα 20 μ. Η είσοδός του έχει άνοιγμα 25 μ. και στο αριστερό της άκρο βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγ. Σοφίας, διαστάσεων 6Χ3 μ. Αξίζει να επισκεφθείτε το σπήλαιο αφού παρουσιάζει μεγάλο τόσο αρχαιολογικό όσο και ιστορικό ενδιαφέρον.

Σπήλαιο Άγιου Ιωάννη του Ερημίτη

Το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη βρίσκεται στον δήμο Κολυμπαρίου, κοντά στη σημερινή Μαραθοκεφάλα της Σπηλιάς και μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα από την Αρκουδοσπηλιά. Είναι και αυτό παλαιά κοίτη ποταμού με συνολικό μήκος περίπου 135 μέτρων σε μορφή οριζόντιας γαλαρίας. Έχει πλούσιο διάκοσμο σε πολλά σημεία με μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του σπηλαίου, υπάρχουν εικονίσματα και καντήλια. Υπάρχει επίσης στην αρχή του, λαξευτή υπόγεια δεξαμενή με επίχρισμα (κουρασάνι) για τη συλλογή νερού. Στα δεξιά της γαλαρίας, στα 15 μέτρα από την είσοδο, υπάρχει ένας μικρός θάλαμος με τεχνητά ανοιγμένη είσοδο και μέσα βρίσκονται κάποια ανθρώπινα οστά, πιθανότατα κάποιου ασκητή που έζησε μέσα στο σπήλαιο. Στο τέλος του σπηλαίου, στα 135 μέτρα, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη λιθωματική λεκάνη (γκούρ) όπου ο θρύλος λέει ότι ήταν ο τάφος του Αγ. Ιωάννη του Ερημίτη. Η ιστορία αναφέρει ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης ασκήτευε στην περιοχή, ζώντας γυμνός και περιφερόμενος σαν το αγρίμι μέσα στα βράχια. Ένας κυνηγός τον χτύπησε κατά λάθος, περνώντας τον για κάποιο ζώο, και εκείνος λίγο πριν πεθάνει χτυπημένος, ζήτησε από τον κυνηγό να τον μεταφέρει μέσα στο σπήλαιο για να πεθάνει

Σπήλαιο Σφακίων

Το σπήλαιο των Σφακίων βρίσκεται κοντά στο χωριό Ασφέντου. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς κρύβει στα σπλάχνα του εγχάρακτες βραχογραφίες αρχαίων χρόνων. Το σπήλαιο Ασφένδου αναπτύσσεται σε ισόπεδη μικρή κοιλάδα, στο βορειοανατολικό τμήμα της απαρχής του φαραγγιού που εκτείνεται 400 μ. νότια της κοινότητας Ασφένδου, στη θέση Σκορδαλάκια. Αποτελείται βασικά από μία αίθουσα η οποία στο παρελθόν ήταν μεγαλύτερων διαστάσεων. Οι έντονες κατακρημνίσεις και η πτώση της οροφής του προσδίδουν μορφολογία βραχοσκεπής. Στο δάπεδο, κοντά στην είσοδο, σε σταλαγμιτική πλάκα, υπάρχουν βραχογραφίες με ποικιλία εικονοθεμάτων, τα οποία είναι δύσκολο να χρονολογηθούν. Κάποιοι ερευνητές, από τη θεματολογία και τον τρόπο εγχάραξης τα τοποθετούν στις προϊστορικές περιόδους.

Σπήλαιο του Τζάνη

Το σπήλαιο του Τζανή βρίσκεται στο οροπέδιο του ομαλού Χανίων. Έχει αρκετά μεγάλο μήκος ( 2.500 µ ) και 280μ βάθος και αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση.