Λευκά Όροι

Τα Λευκά Ορη, ή όπως τα αποκαλούν οι Κρητικοί «Μαδάρες», εκτείνονται στο νότιο τμήμα του Νομού Χανίων και φτάνουν μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος στα Σφακιά, όπου βρίσκονται και οι ψηλότερες κορυφές τους: οι Πάχνες (2.450μ.), το Κάστρο (2.218μ.) και ο Τροχάρις (2.409μ.). H λέξη "Μαδάρες" προέρχεται από το ρήμα "μαδώ" και οι ντόπιοι κρίνουν ότι το όνομα αυτό περιγράφει καλύτερα την οροσειρά αφού στη μεγαλύτερη έκτασή της είναι απογυμνωμένη από δέντρα.
Ύστερα από επιστημονικές μετρήσεις με τελευταίου τύπου μηχανήματα ακριβείας από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, ανακηρύχθηκε το ψηλότερο βουνό της Κρήτης και επισήμως (2.453,65 m). Ο Ψηλορείτης, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Κρήτης, βρίσκεται ελάχιστα πιο κάτω (2.453,59 m).
Συνολικά γύρω τις 50 κορυφές των Λευκών Ορών υπερβαίνουν σε υψόμετρο τα 2000μ. Λόγω της ιδιαιτερότητας της μορφολογίας τους, ο επισκέπτης θα πρέπει πάντα να διαθέτει μέσα και γνώσεις προσανατολισμού γιατί η πιθανότητα να χαθεί κάποιος μέσα σε αυτή τη «θάλασσα» από κορυφές δεν είναι μικρή.
Αν και τα Λευκά Όρη είναι από τις περιοχές που δέχονται πολύ μεγάλα ετήσια ύψη βροχής (2000 mm), το καλοκαίρι είναι εντελώς ξερά και δεν υπάρχουν πηγές για ανεφοδιασμό νερού γι αυτό και πρέπει να είστε σωστά προετοιμασμένοι σε περίπτωση που τα επισκεφθείτε.

Οροπέδιο Ασκύφου

Το οροπέδιο των Ασκύφου απέχει από τα Χανιά 50 χλ, βρίσκεται σε υψόμετρο 730 μέτρα και είναι τμήμα της επαρχίας Σφακίων. Το οροπέδιο περιβάλλεται από τα Λευκά Ορη και μοιάζει σαν ένα γιγάντιο κύπελλο εξ ου και το όνομά του αφού στα αρχαία Ελληνικά το κύπελλο ονομάζεται σκύφος (σκύφος --> Ασκύφου). Είναι πιθανό πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, το οροπέδιο Ασκύφου να ήταν μια μεγάλη λίμνη.
Το οροπέδιο αυτό είναι ιστορικό αφού το 1821 εκτυλίχθηκε μεγάλη μάχη ανάμεσα στους Τούρκους και τους Σφακιανούς, που κατέληξε σε νίκη των ντόπιων. Δυστυχώς όμως, το 1823, το Ασκύφου κάηκε από τον Χουσεΐν Μπέη.

Οροπέδιο Ομαλού

Το οροπέδιο του Ομαλού έχει υψόμετρο 1.080μ. και συνορεύει με τις επαρχίες Κυδωνίας, Σελίνου και Σφακίων. Από την πεδιάδα της Κυδωνίας, η είσοδος για το οροπέδιο βρίσκεται στη θέση Νεραντζόπορτα σε υψόμετρο 1.087μ. και αποτελεί μία από τις τρεις εισόδους του. Η δεύτερη είναι το φαράγγι της Σαμαριάς και η τρίτη βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του οροπεδίου, από όπου ξεκινά ένας δρόμος για τη Σούγια. Το οροπέδιο περιβάλλεται από τις εξής κορυφές των Λευκών Ορέων: Βολακιάς (2.216μ.), Γκίγκιλιος μπροστά από το Ξυλόσκαλο (2.081μ.), Σάμπερος στη δυτική πλευρά του φαραγγιού της Σαμαριάς (2.005μ.) και Ψιλάφι (1.984μ.). Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, η πρόσβαση μέσω του οδικού δικτύου είναι αδύνατη εξαιτίας του πυκνού χιονιού. Από την άνοιξη όμως και μετά, το τοπίο αλλάζει εντελώς , καθώς καλύπτεται από άγρια φυτά και αποτελεί ιδανικό μέρος για πεζοπορία. Για τους επισκέπτες υπάρχουν ταβέρνες και ξενοδοχεία, κάποια από τα οποία λειτουργούν ακόμη και τον χειμώνα.