Διαδρομές με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα

"O νομός Χανίων είναι πραγματικά ανεξάντλητος σε διαδρομές με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Η εναλλαγή του τοπίου από αλπικό σε ημιτροπικό είναι τόσο γρήγορη που θα αφήσει άναυδο κάθε ανυποψίαστο περιηγητή. Μοναδικά χωριά πνιγμένα στο πράσινο, ανέπαφα σχεδόν από το πέρασμα του χρόνου απέχουν ελάχιστα λεπτά από τις κοσμοπολίτικες παραλίες των βόρειων ακτών.
Παραθαλάσσιοι οικισμοί διατηρούν ακόμη το χρώμα τους ως γραφικά ψαροχώρια. Παντού υπάρχουν παλαιές εκκλησίες και αρχαιολογικοί χώροι. Στην χανιώτικη ύπαιθρο θα βρείτε ακόμη πανέμορφα οινοποιεία, τυροκομεία, φούρνους, μικρά παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες κάτω από τον ίσκιο πλατάνων και μουριών. Ενδεικτικά μόνο παραθέτουμε μερικές διαδρομές."

Α. Χανιά - Κουρνάς - Ασή Γωνιά - Καλλικράτης - Φραγκοκάστελλο
Ακολουθώντας την διαδρομή για Ρέθυμνο, μετά την Γεωργιούπολη στρίβουμε δεξιά για Λίμνη Κουρνά. Εδώ στην μοναδική φυσική λίμνη, όπου καταλήγουν τα νερά των Λευκών Ορέων βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες πουλιά. Συνεχίζοντας για το ομώνυμο γραφικό χωριό ακολουθούμε τον δρόμο για Κάστελλο και Φυλακή, δυο παραδοσιακούς οικισμούς.
Από την Φυλακή ακολουθούμε το δρόμο δίπλα στον ποταμό Μουσελά για την Αργυρούπολη και τις εκπληκτικές πηγές της. Από εδώ μια μοναδική διαδρομή μέσα από το φαράγγι του Γύπαρη θα μας οδηγήσει στο ιστορικό χωριό της Ασή Γωνιάς. Εξαιρετικά τοπία και αρχέγονα έθιμα, όπως στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, όπου όλοι οι βοσκοί κατεβάζουν τα πρόβατα τους για να τα ευλογήσει ο παπάς και έπειτα τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στο πλήθος. Τέτοια έθιμα σταματούν τον χρόνο και αποπνέουν άρωμα αλλοτινών εποχών. Συνεχίζουμε για Καλλικράτη, ένα σχεδόν έρημο αλλά πανέμορφο χωριό. Από εδώ μπορούμε να πάρουμε το δρόμο που οδηγεί, μέσα από το φαράγγι του Καλλικράτη στον Πατσιανό, και από εκεί στο Φραγκοκάστελλο, διαφορετικά ακολουθούμε το δρόμο για Ασφένδου - άλλο ένα έρημο αλλά όμορφο χωριό - και Ίμβρο. Εδώ έχουμε πάλι δύο επιλογές: μπορούμε να κατεβούμε νότια στο Φραγκοκάστελλο και στην Χώρα Σφακίων ή να επιστρέψουμε από τα Ασκύφου και τις Βρύσες στην εθνική οδό για Χανιά.

Β. Γεωργιούπολη - Εξώπολη - Μονή Καρύδι - Βρύσες - Αλίκαμπος - Φονές
Όποιος επιλέξει την Γεωργιούπολη για την διαμονή του έχει σίγουρα την δυνατότητα να απολαύσει μια πανέμορφη παραλία. Όμως αυτό δεν στερεί από τον επισκέπτη την προσέγγιση και στην ενδοχώρα, καθώς οι αποστάσεις είναι πράγματι μικρές. Η διαδρομή μας ξεκινάει από την Γεωργιούπολη και ανηφορίζει προς την Εξώπολη, έχοντας δεξιά μας απίστευτη θέα στον κόλπο του Αλμυρού.
Περνάμε το χωριά Καλαμίτσι Αμυγδάλου και Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και από εκεί συνεχίζουμε για την Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι. Το μοναστήρι είναι ανακαινισμένο με όμορφες αυλές και έναν ιδιαίτερο κυρίως ναό. Πίσω από το μοναστήρι βρίσκονται τα ερείπια μιας παλιάς μοναστηριακής φάμπρικας (ελαιουργείο). Κατηφορίζουμε για Βρύσες, ένα χωριό μέσα στο πράσινο με πολλά νερά, και ανηφορίζουμε για Αλίκαμπο. Πριν μπούμε στο χωριό, αριστερά μας θα δούμε ένα εντυπωσιακό οινοποιείο, το οποίο έπειτα από συνεννόηση, μπορείτε να επισκεφθείτε και εκεί να δοκιμάσετε τα κρασιά της περιοχής. Από τον Αλίκαμπο μπορείτε να συνεχίσετε για Φονέ και Γεωργιούπολη.

Γ. Χανιά - Πρόβαρμα - Σαμωνάς - Χιλιομουδού - Κυριακοσέλια - Ραμνή - Πεμόνια - Φρες - Νιό Χωριό
Ακολουθούμε την εθνική οδό για Ρέθυμνο και στρίβουμε για Καλάμι αριστερά, κάτω από το φρούριο Ιτζεδίν και την σκιά της αρχαίας Απτέρας. Θαυμάζουμε τον κόλπο της Σούδας και το εκπληκτικό ενετικό φρούριο στην ομώνυμη νησίδα και κατευθυνόμαστε για Καλύβες. Πριν από το χωριό δεξιά μας ακολουθούμε τον δρόμο για Στύλο με τις δροσερές πηγές και τα τεράστια πλατάνια, καθώς και τον εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ναό της Παναγίας. Από τον Στύλο ανηφορίζουμε για Πρόβαρμα.
Η διαδρομή αυτή περνάει από τα χωριά της ρίζας της Μαδάρας, χωριά τα οποία αποπνέουν άρωμα Κρήτης και μια άγρια ομορφιά. Από το Πρόβαρμα, στο οποίο υπάρχουν αρκετά ενετικά κτίσματα, ο δρόμος ανηφορίζει προς τον Σαμωνά με εξαιρετική θέα πάνω από τα χωριά του Αποκόρωνα και το Κρητικό Πέλαγος. Πανέμορφα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές κοσμούν το χωριό. Από εδώ συνεχίζουμε για Χιλιομουδού, όπου η απεραντοσύνη της Κρήτης γίνεται αντιληπτή στη θέα των βουνών της από τα Λευκά Όρη μέχρι τον Ψηλορείτη και του γαλάζιου του πελάγους. Κατηφορίζοντας για Κυριακοσέλια θα συναντήσουμε την, μοναδικής αρχιτεκτονικής, εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η διαδρομή μας συνεχίζεται διασχίζοντας την Ραμνή, χωριό με μεγάλη κτηνοτροφική δραστηριότητα, τα Πεμόνια, όπου κατασκευάζονται πανέμορφα παραδοσιακά έπιπλα, και φθάνει στο Φρε. Μην παραλείψετε να περπατήσετε τα δρομάκια του χωριού και να κρυφοκοιτάξετε τις αυλές. Η αρχιτεκτονική του χωριού θα σας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Η επιστροφή γίνεται από τον Φρε στους Άγιους Πάντες και από την παλιά εθνική, με πανέμορφη θέα τον ορεινό Όγκο και τους Μαχαιρούς, πριν φθάσει στο Νιο Χωριό και τους Αρμένους. Από εκεί στις Καλύβες και τέλος στα Χανιά.

Δ. Χανιά - Βουκολιές - Φωτακάδο - Παλαιά Ρούματα - Άνω Κεφάλα - Βουκολιές - Νιο Χωριό - Σιρίλι - Ταυρωνίτης
Η διαδρομή αυτή από την νέα εθνική ή τον παλαιό δρόμο για Καστέλλι οδηγεί δεξιά για Βουκολιές στο ύψος του Ταυρωνίτη. Μετά τις Βουκολιές ακολουθούμε τον δρόμο για Παλαιόχωρα και στρίβουμε αριστερά για Φωτακάδο.
Μοναδική βλάστηση και ατελείωτοι ελαιώνες εναλλάσσονται συνεχώς σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Μετά το Φωτακάδο, συνεχίζουμε για Παλαιά Ρούματα, ένα εκπληκτικό χωριό με ζωντανή παράδοση και όμορφες γειτονιές. Μικρές ή μεγαλύτερες πεζοπορικές διαδρομές (π.χ. στο φαράγγι των Βαβουλέδων) μπορούν να πραγματοποιηθούν εδώ γύρω. Συνεχίζουμε για Άνω Κεφάλα και από το γραφικό χωριουδάκι επιστρέφουμε στις Βουκολιές για να στρίψουμε σύντομα δεξιά για Νιο Χωριό και από εκεί συνεχίζουμε για Σιρίλι μέσα από ένα τυπικό κρητικό τοπίο με ελαιώνες και πορτοκαλιές. Ο δρόμος καταλήγει από εδώ στην παλιά εθνική οδό, μπροστά στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε.

Ε. Χανιά - Σφηνάρι - Κάμπος - Αμυγδαλοκεφάλι - Ελαφονήσι - Έλος - Τοπόλια - Καλουδιανά (με διανυκτέρευση)
Ακολουθούμε τον δρόμο για Καστέλι και συνεχίζουμε για Πλάτανο μπροστά από το λιμάνι του Καστελίου. Αν έχετε αρκετό χρόνο μπορείτε να επισκεφθείτε ή να θαυμάσετε από ψηλά την υπεροχή παραλία. Συνεχίζοντας τον κεντρικό δρόμο και περνώντας τον Πλάτανο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από ψηλά τις δυτικές ακτές της Κρήτης.
Φθάνοντας στο Σφηνάρι μπορούμε να κολυμπήσουμε στον όμορφο κόλπο αλλά και να απολαύσουμε καταπληκτικό ψάρι στις ταβέρνες της περιοχής. Συνεχίζουμε την διαδρομή για Αμυγδαλοκεφάλι. Αν διαθέτετε κατάλληλο όχημα για χωματόδρομο αποτολμήστε να κατεβείτε παραλιακά από το χωριό και να φθάσετε μέχρι τον κόλπο του Στομίου, ειδάλλως συνεχίστε στον κεντρικό δρόμο για Κεφάλι και από εδώ δεξιά για Στόμιο και Χρυσοσκαλίτισσα, ένα μοναδικό μοναστήρι σε έναν βράχο πάνω από την θάλασσα συνδεδεμένο με θρύλους αλλά και ιστορικά γεγονότα της Κρήτης. Η διάσημη παραλία Ελαφονήσι απέχει λιγότερο από 5 χιλιόμετρα. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει και η δυνατότητα διαμονής, καθώς οι αποστάσεις είναι σχετικά μεγάλες. Για την επιστροφή ο δρόμος περνά από το πανέμορφο Έλος, την σήραγγα των Τοπολίων και το Βουλγάρω για να καταλήξει στον Κουρφαλώνα, στην νέα εθνική οδό.