Το νησί της Κρήτης, πέμπτο σε μέγεθος στη Μεσόγειο, βρίσκεται στα όρια μεταξύ Ιονίου, Αιγαίου και Λιβυκού πελάγους. Δημοφιλής προορισμός. Την ενδοχώρα, αλλά περισσότερο τις ακτές, χαίρονται χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι και τουρίστες, κυρίως το καλοκαίρι. Όμως το εξαιρετικά όμορφο και ενδιαφέρον ανάγλυφο της ξηράς συνεχίζει και κάτω από την – σημερινή – στάθμη της θάλασσας με φαράγγια, βράχους, κάθετους τοίχους, λιβάδια, σπηλιές και ναυάγια που περιμένουν κρυμμένα κάτω από την όποια ψευδαίσθηση μονοτονίας αφήνει η επιφάνεια.

Τα πλούσια νερά του Ατλαντικού, που τροφοδοτούν τη Μεσόγειο, χάνουν μεγάλο μέρος από τα θρεπτικά συστατικά τους και εξατμίζονται μέχρι να φθάσουν εδώ. Ως αποτέλεσμα έχουμε μία ολιγοτροφική, με υψηλή αλατότητα, θάλασσα. Αυτό σημαίνει μικρότερους πληθυσμούς ειδών, δεν επηρεάζει όμως τη βιοποικιλότητα και προσφέρει εξαιρετικά διαυγή νερά με ορατότητα πολύ καλύτερη από παγκοσμίου φήμης καταδυτικούς προορισμούς.

Η μορφολογία και η σχετικά μικρή επιφάνεια της Μεσογείου καθιστούν πρακτικά απούσες για τους δύτες τις παλίρροιες και τα συνεπακόλουθα αυτών δυνατά ρεύματα, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες για ευχάριστες καταδυτικές εμπειρίες. Ακόμα, η θερμοκρασία είναι υψηλή χειμώνα καλοκαίρι με μία μέση τιμή γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόσφατη άρση της απαγόρευσης των καταδύσεων με αυτόνομες συσκευές από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, δίνει το έναυσμα στο ευρύ κοινό να «ανακαλύψει» τον πλούσιο αυτό ανεξερεύνητο κόσμο, καθώς και τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ο εντελώς παραμελημένος κλάδος των οργανωμένων καταδύσεων . Είναι δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί ο αριθμός αυτών που ασχολούνται με καταδύσεις αναψυχής οι οποίοι μπορούν να γίνουν οι ουσιαστικοί προστάτες του θαλάσσιου χώρου, πρεσβευτές ενάντια σε όλες τις παράνομες δραστηριοτήτες που μαστίζουν ακόμα το νησί. Μερικές δημοφιλείς περιοχές σε ντόπιους και επισκέπτες είναι οι ακόλουθες:

 • Άγιος Ονούφρης
  Είναι η περιοχή που δέχεται τους περισσότερους δύτες από τα καταδυτικά κέντρα της πόλης των Χανίων. Η ύπαρξη αρκετών σπηλαίων σε έναν ορμίσκο, σε μικρό βάθος, με μεγαλύτερο ή μικρότερο μήκος και με βαθμούς δυσκολίας τόσο για αρχάριους, όσο και για προχωρημένους, εγγυάται ότι όλοι θα φύγουν ευχαριστημένοι από την εμπειρία. Δεν χρειάζεται εξειδικευμένη εκπαίδευση αφού σε όλα τα σπήλαια υπάρχει αρκετό φυσικό φως, καθώς και η δυνατότητα για ανάδυση στην επιφάνεια, ακόμα και μέσα σε αυτά. Παρά τη γενικά εξαιρετική ατμόσφαιρα που δίνει το φως του ήλιου καθώς περνά από στενά περάσματα και φιλτράρεται από το νερό, συνίσταται να έχετε μαζί σας και έναν μικρό φακό που θα αναδείξει λεπτομέρειες που παραμένουν στο ημίφως, ενισχύοντας την απόλαυση και κατανόηση του ξεχωριστού περιβάλλοντος κάθε σπηλιάς. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με πλωτό μέσο. Στην απέναντι δυτική πλευρά, βρίσκουμε έναν πολύ ενδιαφέροντα βυθό. Μία μεγάλη, ρηχή, βραχώδης επιφάνεια μετατρέπεται προχωρώντας σε τοίχο με ρωγμές μικρές και μεγάλες κοιλότητες που δίνουν καταφύγιο σε πλήθος οργανισμών. Βαθύτερα συναντούμε μεγάλα βράχια και φύκια με άμμο, που συμπληρώνουν την ποικιλομορφία αυτής της κατάδυσης.
 • Περιοχή Μαχαιρίδας, Ακρωτήρι
  Πρόκειται για έναν μικρό κολπίσκο με δύο μικρές αμμώδεις παραλίες. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της μικρής παραλίας, στα αριστερά καθώς κοιτάμε τη θάλασσα. Είναι προσβάσιμη οδικώς, όμως θα χρειαστεί να περπατήσετε μερικές δεκάδες μέτρα πριν ξεκινήσετε τη βουτιά σας. Η είσοδος και η έξοδος από το νερό είναι εύκολη, όπως και η κατάδυση γενικότερα. Ένας τοίχος ξεκινά μερικά μέτρα μετά την παραλία και σίγουρα θα τον συναντήσετε εάν κολυμπάτε στα βαθιά με τα βράχια στα αριστερά σας.
 • Νησίδα Παλαιόσουδα
  Πρόκειται για το νησάκι που βλέπετε μπροστά σας όταν φτάσετε στο Μαράθι στην είσοδο του κόλπου της Σούδας. Για να φτάσετε μέχρι εκεί χρειάζεται κάποιο πλωτό μέσο. Φροντίστε η βουτιά σας να συμπεριλάβει το ανατολικό κομμάτι που έχει και το περισσότερο καταδυτικό ενδιαφέρον με εναλλαγή από ένα μικρό τοίχο στην αρχή με μονόπετρα, μεγάλα και μικρότερα βράχια, για να καταλήξει σε αμμώδη, πλούσιο σε φύκια βυθό. Το νησάκι αυτό προστατεύεται από όλους τους ανέμους εκτός των σπάνιων ανατολικών.
 • Περιοχή Αφράτα
  Η μικρή παραλία με βότσαλα που φτάνεται αφού διασχίσετε το μικρό χωριό Αφράτα, κρύβει ένα όμορφο βυθό με μικρό βάθος και ιδανικές συνθήκες για αρχάριους. Σχεδόν όλο το κομμάτι καλύπτεται από βράχια και επίπεδες πλάκες, με την ανάλογη χλωρίδα και πανίδα. Για να ερευνήσετε μεγαλύτερη περιοχή μπορείτε να ακολουθήσετε μία πορεία τριγώνου αυξάνοντας τον χρόνο και την απόλαυση της βουτιάς σας.
 • Περιοχή Γραμμένου Κουντούρας
  Σε ένα επίπεδο βυθό τεράστια μόνοπετρα αναδύονται από την κάτασπρη άμμο και σε συνδυασμό με πεντακάθαρα νερά ενισχύουν στον δύτη την αίσθηση της χαμηλής πτήσης πάνω από νησιά. Και εδώ χρειάζεται κάποιο σκάφος, μιας και ο όμορφος βυθός βρίσκεται προς την αριστερή-ανατολική άκρη του ακρωτηρίου που οριοθετεί τη μεγάλη παραλία του Γραμμένου, αρκετά μακριά από το τέλος του δρόμου.
 • Περιοχή Κριού Κουντούρας
  Για προχωρημένους δύτες η μύτη του ακρωτηρίου στα δεξιά της παραλίας προσφέρει κλιμακωτό τοίχο με ξεχωριστή μορφολογία που φτάνει αρκετά βαθύτερα από τα όρια των ερασιτεχνικών καταδύσεων. Το πιθανότερο είναι πως θα συναντήσετε και αρκετό ρεύμα, όπως είναι το σύνηθες σε ακρωτήρια με βαθιά νερά, όμως αξίζει τον κόπο αφού όπου υπάρχει ανατάραξη των νερών παρατηρείται πλούσια ζωή και μοναδικές εκπλήξεις. Να γνωρίζεται ότι τα νερά εδώ είναι αισθητά πιο κρύα από τις υπόλοιπες περιοχές, με καθαρότητα και διαύγεια.

Εάν αγνοήσετε τις ευκολίες που προσφέρουν τα καταδυτικά κέντρα και θελήσετε να βουτήξετε ανεξάρτητα με την παρέα σας, αφού αποφασίσετε για το μέρος με τις ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες, θα πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με την αρμόδια λιμενική αρχή και να πληροφορηθείτε για την ύπαρξη τυχόν απαγορευμένων ζωνών (αρχαιολογικών, λιμενικών, στρατιωτικών).
Θα πρέπει να θυμόσαστε ότι ορισμένα είδη και περιβάλλοντα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή από τον ευσυνείδητο δύτη. Τα σπήλαια είναι ευαίσθητα και τόσο ο διάκοσμος όσο και οι διάφοροι οργανισμοί που αναπτύσσονται μέσα τους είναι εύκολο να καταστραφούν εξαιτείας και μόνο μιας απλής επαφής με το σώμα ή τον εξοπλισμό μας. Ακόμη, ορισμένα από αυτά είναι και το τελευταίο καταφύγιο για το κατατρεγμένο είδος της μεσογειακής φώκιας που απειλείται με εξαφάνιση. Μην συμβάλλετε στην όχλησή της και μόνο για τη δική σας διασκέδαση.

Οι θαλάσσιες χελώνες ανέχονται περισσότερο τους δύτες όταν η επαφή γίνεται με τους δικούς του κανόνες. Δώστε τους τη δυνατότητα να απομακρυνθούν χωρίς να τις καταδιώξετε.
Τα λιβάδια, που αποτελούνται από θαλάσσια φυτά και όχι φύκια επιτελούν πολλαπλούς ρόλους. Είναι δείκτες καλής λειτουργίας του οικοσυστήματος, προσφέρουν καταφύγιο και χώρο αναπαραγωγής σε πλήθος οργανισμών και ψαριών, συμβάλλουν στη διαύγεια και φιλτράρουν το νερό, αποσβένουν τη δύναμη των κυμάτων προστατεύοντας τις ακτές. Μέσα ή κοντά σε αυτά ζουν και άλλα απειλούμενα είδη όπως και το μεγαλύτερο δίθυρο κοχύλι της Μεσογείου, η πίννα, καθώς και ο, όλο και πιο δυσεύρετος, εξαιρετικά καμουφλαρισμένος ιππόκαμπος. Δώστε τους την πρέπουσα σημασία. Ενημερωθείτε και ενημερώστε για μία ουσιαστική προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος που θα οδηγήσει και σε ακόμα καλύτερες καταδύσεις.