Διασκέδαση

Ο επισκέπτης των Χανίων δεν θα αφεθεί στην τύχη του. Έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει και να µοιραστεί µε τους ντόπιους κάθε είδους εκδήλωση, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου: από τις σεµνές θρησκευτικές γιορτές και τα παραδοσιακά πανηγύρια προς τιµή πολιούχων και προστατών αγίων, µέχρι τους µεγαλοπρεπείς εορτασµούς των εθνικών επετείων, της 28ης Οκτώβρη και της 25η Μάρτη, ενώ ιδιαίτερα εορτάζεται η επέτειος της Μάχης της Κρήτης τον Μάιο, µε τη συµµετοχή βετεράνων πολεµιστών από την Μ. Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Δεν είναι όµως µόνο αυτές οι περιπτώσεις που ο κρητικός τιµά και κατά τις οποίες διασκεδάζει. Η παραγωγή της τσικουδιάς –το ρακοκάζανο– ο τρύγος και το πατητήρι, το λιοµάζωµα, η συγκοµιδή του πορτοκαλιού, αποτελούν όλα ευκαιρία για γιορτή σε πολλά χωριά. Ιδιαίτερα µάλιστα γιορτάζεται η συγκοµιδή του καστάνου στο Έλος Κισάµου και στον Πρασέ Κυδωνίας τον Οκτώβριο και η συγκοµιδή του κερασιού στα Καράνου Κυδωνίας τον Ιούνιο.
Εντυπωσιακοί είναι οι αρραβώνες, οι γάµοι και οι βαφτίσεις που συχνά γίνονται µε ανοικτό κάλεσµα και απεριόριστες ποσότητες φαγητού και ποτού, συνοδεία πάντα ζωντανής παραδοσιακής µουσικής, χορού και φιλόξενης διάθεσης.
Εξαιρετικού επιπέδου είναι οι επίσηµες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως το Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήµου Χανίων που περιλαµβάνει θεατρικές παραστάσεις, µουσικά δρώµενα, εικαστικές εκθέσεις και συναυλίες, µε ανάλογες δραστηριότητες να διοργανώνονται σε κάθε δήµο του νοµού. Ξεχωριστό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης τον Μάιο, της Ναυτικής Εβδοµάδας µε επίκεντρο την Σούδα τον Ιούλιο, ο Αγροτικός Αύγουστος στα Νεώρια των Χανίων και οι εκδηλώσεις στο Ιτζεντίν για την πανσέληνο του Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της ηµέρας ατελείωτη διασκέδαση προσφέρεται στις ακρογιαλιές του νοµού κυρίως στην παραλία του κόλπου των Χανίων, από τα Χανιά, την Αγ. Μαρίνα, τον Πλατανιά, το Γεράνι, το Μάλεµε, τον Ταυρωνίτη, την Κίσαµο και την Παλαιόχωρα, όπως και στην παραλία της Γεωργιούπολης και του Καβρού µε τις εκατοντάδες καντίνες, τα παραθαλάσσια µπαράκια, τις θαλασσινές δραστηριότητες και αθλήµατα. Κέντρα ιππασίας λειτουργούν στο Ντερέ, το Ακρωτήρι και την Γεωργιούπολη.
Η βραδινή διασκέδαση βρίσκεται το απόγειό της στο γραφικό βενετσιάνικο λιµάνι των Χανίων, το οποίο φιλοξενεί µεγάλο αριθµό εστιατορίων, καφενείων και µπαρς, ενώ πραγµατικός πανζουρλισµός γίνεται τις απογευµατινές και βραδινές ώρες στον κοσµοπολίτικο Πλατανιά, που συγκεντρώνει µεγάλο αριθµό από µπαράκια και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης. Αναζητείστε επίσης τις διοργανώσεις των υπέροχων beach parties που πολλά νυχτερινά κέντρα και µπαράκια προσφέρουν τις ζεστές βραδιές του καλοκαιριού σε κάποια αµµουδερή παραλία.
Βρίσκεστε σε έναν τόπο που είναι αδύνατον να βαρεθείτε, αδύνατο να µείνετε εκτός διασκέδασης. Εδώ, η γιορτή δεν τελειώνει ποτέ, αρκεί µόνο να το θελήσετε…
Καλώς ορίσατε λοιπόν στα όµορφα Χανιά. Ελπίζουµε να φύγετε ξεκούραστοι και ανανεωµένοι από την ζωοδότρα ενέργειά τους, έχοντας ικανοποιήσει όλες τις επιθυµίες της ψυχής σας, εκτός από µια… Να επιστρέψετε σύντοµα…

Γαστρονομία

Η κρητική διατροφή αποτελεί πλέον σήμερα ένα διατροφικό πρότυπο ευρέως γνωστό. Ήδη από τις πρώτες έρευνες που έγιναν, αμέσως μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, διαπιστώθηκε η μακροβιότητα των Κρητικών, καθώς και τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας του πληθυσμού από καρδιαγγειακές παθήσεις. Μελέτες, οι οποίες διεξήχθησαν κατά τα τελευταία χρόνια, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία αυτά. Η σύγκριση της κρητικής διατροφής με τις διατροφικές συνήθειες πολλών λαών, τόσο της βόρειας Ευρώπης όσο και άλλων λαών της Μεσογείου, αλλά και χωρών της Άπω Ανατολής, όπως η Ιαπωνία, καταδεικνύουν ότι η Κρήτη πλεονεκτεί σημαντικά.

Από τα μινωικά χρόνια, υπάρχουν στοιχεία για τη διατροφή των κατοίκων του νησιού. Οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούσαν και ευνοούν την καλλιέργεια της ελιάς, του αμπελιού και των οπωροφόρων δένδρων. Τα άγρια και καλλιεργούμενα χόρτα είχαν κάθε εποχή τη θέση τους στο τραπέζι των Κρητών, όπως και ένα δυο ποτηράκια κρασί. Τα όσπρια και τα λαχανικά, τα δημητριακά, το ψάρι, το κρέας ελεύθερης βοσκής σε ημέρες εορταστικές, πολλά γαλακτοκομικά, μέλι και ροφήματα από τα πάμπολλα βότανα του ορεινού όγκου, αποτελούσαν τους θεμέλιους λίθους μιας μοναδικής διατροφής.

Ακόμα και σήμερα, ιδιαίτερα στα χωριά και ενίοτε στις πόλεις, οι Κρητικοί έχουν έναν μικρότερο ή μεγαλύτερο κήπο με λαχανικά για τις ανάγκες της οικογένειας και αρκετοί είναι αυτοί που εκτρέφουν κότες και κουνέλια. Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει το δικό της ελαιώνα και σίγουρα μερικές πορτοκαλιές. Οφείλουμε, βέβαια, να εστιάσουμε την προσοχή μας και στο γεγονός ότι η γεωμορφολογία του νησιού και η καθαρά αγροτική σύνθεση του πληθυσμού του, μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, ανάγκαζαν τους κατοίκους του να μοχθούν σκληρά για τον άρτο τον επιούσιο.

Σε αντίθεση με τις αστικές κοινωνίες, όπου η καθιστική ζωή είναι ο κανόνας, η καθημερινότητα του Κρητικού ήταν συνυφασμένη με την κίνηση.
Οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και σήμερα οι Κρητικοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο πάνω από 25 λίτρα ελαιόλαδο κατά κεφαλή ανά έτος, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ την κατανάλωση ελαιολάδου σε οποιαδήποτε άλλη γωνιά της γης.

Η κρητική κουζίνα χρησιμοποιεί ως κύρια πηγή λίπους, εάν όχι ως τη μοναδική, το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ανθεκτικά στην οξείδωση και ελαττώνουν την LDL χοληστερόλη χωρίς να επηρεάζουν την HDL χοληστερόλη, η οποία προστατεύει από την αθηροσκλήρωση.

Το ελαιόλαδο περιέχει επιπλέον μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών που επίσης προφυλάσσουν από την αθηροσκλήρωση. Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Κρήτης γίνεται προσπάθεια προβολής του κρητικού ελαιολάδου και της μοναδικότητας της κρητικής διατροφής από τον ΣΕΔΗΚ (Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης). Το δίκτυο «ΕΛΑΙΟΓΕΥΣΙΕΣ» αποτελείται από καταστήματα -ταβέρνες, εστιατόρια εργαστήρια κλπ- τα οποία είναι πιστοποιημένα για την αποκλειστική χρήση Παρθένου Κρητικού Ελαιολάδου. Σκοπός του δικτύου είναι η ανάδειξη και προβολή της γευστικής, υγιεινής και πολιτιστικής αξίας του κρητικού ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς. Σημαντικές δράσεις πραγματοποιούνται και στον τομέα της βιολογικής γεωργίας. Έτσι, αρκετοί μεγάλοι αλλά και μικρότεροι παραγωγοί, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία της ποιοτικής αναβάθμισης, παράγουν κυρίως πιστοποιημένο βιολογικό ελαιόλαδο. Όμως και εσπεριδοειδή, αμπέλια και κηπευτικά καλλιεργούνται συστηματικά στο πλαίσιο της βιολογικής γεωργίας.

Η αυξανόμενη ζήτηση στη εγχώρια αγορά και τα πολλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων καταδεικνύουν ότι οι Κρητικοί εκτιμούν τα βιολογικά προϊόντα και κατανοούν την αναγκαιότητα και τη σημασία της κρητικής φυσικής διατροφής. Όμως και η διαδικασία του μαγειρέματος αποτελούσε σημαντικό χαρακτηριστικό της κρητικής διατροφής. Οι νοικοκυρές μαγείρευαν με περίσσια αγάπη και μεράκι το φαγητό για τους δικούς τους και τους ξένους. Η ιεροτελεστία άρχιζε τις περισσότερες φορές νωρίς το πρωί για να είναι το μεσημεριανό έτοιμο στην ώρα του, γιατί το φαγητό, σε πείσμα των καιρών, δεν σηκώνει βιάση. Ας μην μιλήσουμε δε για τα εορταστικά τραπέζια˙ εδώ οι προετοιμασίες άρχιζαν μέρες πριν και απαιτούσαν φυσικά τη συνδρομή συγγενών και φιλενάδων. Κατά τη διάρκεια του γεύματος ο χρόνος τις περισσότερες φορές ήταν ένα σχετικό μέγεθος, καθώς η κοινωνική διάσταση της συνεύρεσης για φαγητό ήταν πάντοτε ιδιαίτερα σημαντική για τους Κρητικούς.

Αναρίθμητα είναι τα φαγητά που εμπλουτίζουν το Κρητικό τραπέζι: χοχλιοί (σαλιγκάρια), σημαντική πηγή πρωτεΐνης, με χόντρο - βραστοί ή μπουμπουριστοί (τηγανητοί) με ξύδι και αρίσμαρί (δεντρολίβανο). Σουπιές με μάραθα και ελιές τσακιστές, σταμναγκάθι με αρνί, αβρονιές με αυγά, κάστανα στιφάδο, ισάξια του λαγού στιφάδο, πιλάφι και παραδοσιακή κρεατότουρτα για το Πάσχα, όπως και τα καλιτσούνια με χόρτα, μυζήθρα, μαλάκα (τύπος τυριού από αιγοπρόβειο γάλα), στο φούρνο ή στο τηγάνι. Μανιτάρια ψητά και τηγανητά, λουκάνικα και απάκι καπνισμένα με φασκόμηλο, βροβιοί και αχινοί, σαλάτα της θάλασσας και ψάρια.

Ξεχωριστή θέση στο τραπέζι είχαν και έχουν τα τυροκομικά προϊόντα. Χιλιάδες αιγοπρόβατα ελεύθερης βοσκής προσφέρουν ένα εξαιρετικό γάλα, με το οποίο οι τυροκόμοι και οι βοσκοί παράγουν μοναδικά τυριά, συνδυάζοντας τις σύγχρονες μεθόδους με τις παραδοσιακές. Τα γνωστότερα τυροκομικά προϊόντα είναι η γραβιέρα, ο αθότυρος, η μυζήθρα, η στάκα, το τυρομάλαμα και το γιαούρτι, που εδώ έχει την τιμητική του και σερβίρεται συχνά με θυμαρίσιο μέλι. Φυσικά και το ψωμί αποτελεί σημαντικό στοιχείο του καθημερινού τραπεζιού των Κρητικών. Παλαιότερα, κάθε γωνιά, κάθε πλαγιά, σπερνόταν με σιτηρά και σε κάθε σπίτι ζύμωναν με προζύμι. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι ακόμη τα παξιμάδια, είτε από σιτάρι είτε από κριθάρι, ανάμεικτα ή επτάζυμα.

Όπως προαναφέρθηκε, το κρασί δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι. Η βασική παραδοσιακή ποικιλία, το ρωμέικο, δίνει ένα υψηλόβαθμο κόκκινο κρασί με χαρακτηριστική γεύση. Εμπλουτίζεται συχνά με άλλες ποικιλίες, όπως κοτσιφάλι, μοσχάτο, λιάτικο κ.α. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κρασιού είναι άλλος ένας ισχυρός παράγοντας της μακροβιότητας των Κρητικών. Και ασφαλώς το επιδόρπιο, όπως και το καλωσόρισμα στην Κρήτη δεν νοείται χωρίς το παραδοσιακό μας απόσταγμα, την τσικουδιά.

Μετακίνηση στο νησί

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ: Ο νομός Χανίων διαθέτει μια άρτια οργανωμένη υπηρεσία λεωφορείων ΚΤΕΛ, που ο κεντρικός σταθμός της βρίσκεται στα Χανιά. Τα δρομολόγια που συνδέουν τα Χανιά με άλλες πόλεις της Κρήτης, όπως το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, είναι πολύ συχνά. Υπάρχουν, επίσης, και διαδρομές για να περιηγηθείτε εντός του νομού Χανίων. Ενώ το αστικά λεοφωρεία συμβάλουν στην καλύτερη μετακίνηση στην πόλη και γύρω από αυτήν.

ΤΑΞΙ: Μπορείτε να βρείτε εύκολα ταξί στην πρωτεύουσα και στα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα του νομού Χανίων. Υπάρχουν πολλές πιάτσες ταξί, καθώς και υπηρεσίες ράδιο ταξί. Οι χρεώσεις είναι προκαθορισμένες για τις περισσότερο δημοφιλείς διαδρομές.